Meny
Kundvagn

Vad är Dyneema?

(Mikael Fritz)

Ordet Dyneema har börjat dyka upp lite här och var nu bland tillverkare av mc-kläder. Men vad är det för något och varför kan det vara värt att investera lite mer pengar för att köpa ett plagg med Dyneema jämfört med ofta betydligt billigare kevlarförstärkta produkter?

Tekniken UHMWPE (Ultra-high-molecular-weight polyethylene) som ligger till grund för Dyneema och motsvarande produkter togs fram redan på 1950-talet och har sedan dess varit förekommande inom tillverkningsindustrin. Olika tillverkare har sedan tagit fram produkter som bygger på UHMWPE och dessa är nu vanliga bland skyddskläder för bl a militär och annan industri där dess slitstarka egenskaper i förhållande till vikt varit uppskattade.

DSM, som står bakom varumärket Dyneema, har sedan ett par år tillbaka satsat på att etablera Dyneema inom mc-kläder då egenskaperna och kvaliteterna hos materialet passa utmärkt för för just mc-kläder; förhållande mellan vikt och skyddsnivå är mycket bra och det går att skära till precis som andra vanliga kvaliteter (som ex bomull).

Tittar man på en jämförelse så ser man snabbt hur Dyneema står sig emot de mer vanliga aramid/Kevlar-jeansen (eller för att inte tala om vanliga jeans):


Bildkälla: PANDO moto

Man köper sig med andra ord lite extra slitstyrka om man väljer att gå med Dyneema och oavsett om ett par sekunder kan låta lite i sammanhanget så kan det vara väl investerade pengar om olyckan skulle vara framme.

PANDO moto har satsat stort på Dyneema detta år med både deras STEEL-jeans och deras M65-jacka. Ashley Watson är en av de andra mindre aktörer som varit tidig med att se fördelarna hos Dyneema och dragit nytta av dess fina egenskaper i sin Eversholt-jacka.

Det skall bli intressant att se om någon av de större tillverkarna av mc-kläder hakar på.

Läs mer om tekniken bakom Dyneema← Äldre inlägg Nyare inlägg →


Comments

Lämna en kommentar