Hoppa till innehållet

Storleksguider


Du hittar storlekstabeller som en produktbild under respektive produkt.

I de fall där vi vet att det finns avvikelser mot vad tillverkaren rekommenderar så anger vi det tydligt i beskrivningen av produkten. Det kan exempelvis röra sig om att vissa modeller är stora eller små mot vad som är standard.

Skulle något du beställt trots allt inte passa så gäller som alltid 14 dagars öppet köp.

Storleksguider för motorcykelhjälmar

Att köpa hjälm är alltid en viss utmaning oavsett om det sker på nätet eller i butik. Vi har tagit fram en guide för hur du tar reda på vilken storlek du bör beställa samt hur du avgör om den hjälm du får hem sitter korrekt och bra eller om du bör testa en annan storlek, modell eller till och med ett annat märke.
  1. Börja med att mäta omkretsen på ditt huvud enligt bilden nedan (bild från Hedon). Se till att du mäter där omkretsen är som störst på just ditt huvud. Hedon har också tagit fram en film som visar hur du mäter.

  2. Läs av din storlek i respektive tabell för det märke och den modell du vill beställa. Du hittar dessa under respektive hjälm under produktbeskrivningen. Observera att det kan skilja mellan olika tillverkare och att du därför kan behöva en annan storlek än tidigare om du byter märke och modell.

  3. När du fått din hjälm skall du utföra ett antal tester för att avgöra om hjälmen passar.

  4. Ta på dig hjälmen och spänn fast den.

  5. Skaka på huvudet från sida till sida. Huden på kinder och huvud skall röra sig med hjälmen när du skakar. Om hjälmen glappar är hjälmen för stor och du måste gå ner en storlek. Tycker du att hjälmen rör sig som det skall gå vidare till punkt 6.

  6. Sätt ena handen bakom hjälmen och tryck den framåt samtidigt som du håller emot med huvudet. Försök nu få in ditt lillfinger mellan pannan och inneskalet på hjälmen. Kan du få in lillfingret är hjälmen för stor och du bör byta till en mindre storlek. Kan du inte få in lillfingret går du vidare till punkt 7.

  7. Med hakspännet ännu fastsatt så sätter du handen mot hakpartiet på hjälmen och trycker det uppåt. Om hjälmen då lyfter från huvudet så är den för stor.

  8. Med handen på bakre nedre delen av hjälmen så trycker du nu uppåt. Lyfter hjälmen från huvudet är hjälmen för stor.

Tänk på att hjälmen skall kännas lite trång den första tiden. Den kommer ge med sig och forma sig efter ditt huvud efter ett tag. Den skall dock inte sitta så pass hårt att att du får ont av den.