Hoppa till innehållet

Issue #1 - Materialen som håller vatten och vind borta


När man pratar om vatten- och vindtäthet i samband med kläder och utrustning är det nog för många synonymt med ordet Gore-Tex.

Startat som ett familjeföretag i slutet av 60-talet av familjen Gore så har det idag växt till en standard alla andra vattentäta membran måste förhålla sig till.

Teknologin bakom Gore-Tex bygger på de unika egenskaperna hos hos polymeren polytetrafluoretylen, eller PTFE som man vidareutvecklat till ePTFE (expanderad polytetrafluoretylen), en patenterad material som både är oerhört starkt, har låg vattenabsorption men som samtidigt andas bra.

De första plaggen kom 1976 och man har sedan löpande produktutvecklat den grundläggande teknologin för att skapa produkter med marknadsledande egenskaper när det gäller motstånd mot vatten och vind.

Allt eftersom efterfrågan på produkter med dessa egenskaper ökat så också fler aktörer kommit med alternativ till just Gore-Tex. Andra varumärken inom vatten- och vindtäthet är bl a; FUTURELIGHT (utvecklat av The North Face), Pertex Shield, eVent. Men listan kan göras betydligt längre och många tillverkare av motorcykelkläder har sina ”egna” varianter på dessa membran.

Oavsett varumärket och teknologin som ligger bakom så har alla målsättningen att skapa en materialkvalitet som håller vatten och vind ute men som samtidigt släpper igenom luft så att man får plagg som andas - Något som är en förutsättning för att man skall kunna utöva mer ansträngande fysisk aktivitet när man bär plaggen.

Sedan finns så klart det mer klassiska vaxade bomullsplaggen som brukar benämnas som waxed cotton, Waxed canvas eller kanvas (även canvas) på ren svenska. Idag används denna kvalitet kanske mest av estetiska skäl men i många, många år var detta det bästa sättet att skapa vattenavvisande produkter som samtidigt släppte igenom luft. Mer om denna klassiska kvalitet kan ni läsa om i en kommande The Occasional Article Series.

Källor:

https://www.gore-tex.com/se/teknologi/historia

https://www.highsnobiety.com/p/best-gore-tex-alternatives/

0 Kommentarer

Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Vänligen notera: Kommentarer måste godkännas innan de visas.