Hoppa till innehållet

Issue #3 - De nya supermaterialen i MC-kläder


Introduktion

Motorcykelåkning har utvecklats under åren, från att bara vara ett transportsätt till att, för många, bli en passionerad livsstil. I takt med att allt fler sökt sig till motorcykelåkningen så har också säkerheten för motorcyklisten också blivit en högsta prioritet. Både bland när och kära men också hos försäkringsbolagen som börjat ställa hårdare krav på att deras kunder skall bära godkända säkerhetsplagg för att dra nytta av lägre premier. 

Motorcykelkläder, särskilt jackor och byxor, spelar en avgörande roll för att skydda motorcyklisten från potentiella faror samtidigt som de säkerställer komfort och stil. Integrationen av banbrytande material som Ultra-High Molecular Weight Polyethylene (UHMWPE), Dyneema och Cordura har revolutionerat designen och prestandan hos motorcykelutrustning. Den här artikeln fördjupar sig i betydelsen, egenskaperna och tillämpningarna av dessa material i motorcykeljackor och byxor, och lyfter fram deras roll för att förbättra säkerhet och komforten hos motorcyklisten.

Ultra-högmolekylär polyeten (UHMWPE)

UHMWPE, en undergrupp av högpresterande polyetenfibrer, har vunnit betydande erkännande för sin exceptionella styrka-till-vikt-förhållande och anmärkningsvärda motståndskraft mot nötning. Dessa egenskaper gör UHMWPE till ett idealiskt val för motorcykelkläder, där skydd mot vägnötning och slag är av största vikt. UHMWPE-fibrer ingår ofta i konstruktionen av motorcykeljackor och byxor för att ge robust förstärkning i kritiska områden.

Egenskaper hos UHMWPE

UHMWPE-fibrer uppvisar anmärkningsvärd draghållfasthet och överträffar till och med stålets vikt-för-vikt-basis. Denna egenskap ger överlägsen riv- och punkteringsmotstånd till motorcykelutrustning. Dessutom minimerar UHMWPE:s låga friktionskoefficient risken för nötningsskador vid glidande stötar. Dess höga flexibilitet säkerställer samtidigt optimal rörlighet för motorcyklisten utan att kompromissa med skyddet.

Applikationer inom motorcykelkläder

I motorcykeljackor och byxor är UHMWPE strategiskt placerad i känsliga områden som axlar, armbågar, knän och höfter. Den fungerar som ett stark skydd mot nötning, minskar risken för vskrubbsår och sprider energin vid en stöt över ett större område. Integrationen av UHMWPE förbättrar plaggets totala hållbarhet, förlänger dess livslängd och säkerställer pålitlig prestanda även över tid.

Dyneema och Spectra

Dyneema och Spectra är  båda märken av UHMWPE-fiber och har därför i mångt och mycket samma egenskaper som mer anonyma varianter av UHMWPE-fibern. De är med andra ord kända för sin exceptionella styrka och mångsidighet. Med sin lätta natur och motståndskraft mot kemikalier och UV-strålar har Dyneema och Spectra funnit en utbredd tillämpning i olika industrier, inklusive motorcykelkläder.

Cordura

Cordura är ett mångsidigt högpresterande tyg som har hittat in i motorcykelutrustning på grund av sin hållbarhet och nötningsbeständighet. Det används ofta i kombination med andra material för att skapa ett balanserat och effektivt skyddsplagg.

Egenskaper för Cordura

Cordura-tyger är kända för sin robusthet och motståndskraft mot slitage. Materialets nötningsbeständighet gör det lämpligt att använda i motorcykeljackor och byxor, speciellt i områden som är utsatta för höga friktionsnivåer. Cordura-textilier erbjuder också utmärkt färgbeständighet och motståndskraft mot blekning, vilket säkerställer att utrustningen behåller sin estetiska tilltal över tiden.

Applikationer inom motorcykelkläder

Cordura blandas ofta med andra material, såsom UHMWPE eller Dyneema, för att skapa flerskiktstextilier med förbättrade skyddsegenskaper. Motorcykeljackor och byxor kan ha Cordura-förstärkta paneler i utsatta områden som armbågar, axlar, knän och sittområden. Kombinationen av Corduras hållbarhet och andra avancerade materials skyddande egenskaper resulterar i utrustning som effektivt skyddar motorcyklisten vid olyckor.

Innovation och framtidsutsikter

I samband med att tekniken fortsätter att utvecklas kommer motorcykelklädersindustrin sannolikt att introducera ytterligare innovationer inom materialvalen för motorcykelkläder. Nya sätt att kombinera UHMWPE, Dyneema/Spectra, Cordura med andra avancerade material kommer kunna skapa plagg med ännu högre nivåer av skydd och komfort. Men man kan också tänka sig att forskning om smarta textilier och bärbar teknologi kan leda till utvecklingen av utrustning som inte bara skyddar utan också förbättrar den övergripande körupplevelsen.

Slutsats

Användningen av material som UHMWPE, Dyneema och Cordura i motorcykeljackor och byxor har revolutionerat förarens säkerhet och komfort. Dessa avancerade material, med sin exceptionella styrka, nötningsbeständighet och flexibilitet, bidrar avsevärt till att minska risken för skador vid olyckor. I takt med att tekniken utvecklas är industrin för motorcykelkläder redo att fortsätta tänja på innovationens gränser, och se till att motorcyklisten kan njuta av spänningen på den öppna vägen med ökat förtroende för sin skyddsutrustning.

Man dressed in motorcycle jeans and jacket is jumping over a Harley Davidson motorcycle

0 Kommentarer

Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Vänligen notera: Kommentarer måste godkännas innan de visas.